Saltear al contenido principal

Nova vida per al Cedre de Bertiz

Zedro Proiektua EuskarazLe projet du Cèdre en françaisThe Cedar project in English / El proyecto del cedro en español / Il progetto di Cedro in italiano

 

Al Jardí Històricoartístic del Parc Natural de Bertiz es troba un cedre del Líban (Cedrus libani) de dimensions extraordinàries que s’ha secat, al qual, per raons de seguretat, ha calgut intervenir, per eliminar riscos d’accidents i planificar-ne la reposició. El cedre tenia un diàmetre normal d’uns 148 cm a 1,5 m d’alçada i una alçada total de 31 m i mig.

La majestuositat de l’arbre va fer que els gestors del Parc Natural es plantegessin la possibilitat de mantenir-ne un vestigi com a record de les impressionants dimensions que tenia i que en descartessin l’eliminació i substitució.

Després d’haver contactat amb diversos artistes de la comarca, en 2017 es va oferir l’arbre a l’Escola d’Art de Pamplona, la qual va saber interpretar les inquietuds i voluntats de la direcció del Parc Natural, tot apreciant l’arbre com una important oportunitat i un potencial de treball per a l’alumnat del cicle Tècniques Escultòriques i assolint l’estratègia de l’espai natural protegit.

La proposta de l’Escola d’Art fou deixar 14 metres del tronc de l’arbre i les branques més significatives i foradar-hi un seguit de fornícules on col·locar escultures de fusta al voltant de la fauna de la zona realitzades per l’alumnat del cicle d’escultura.

Al final, se n’han fet 5 de fornícules, orientades envers el camí i s’hi han col·locat 8 obres escultòriques. El treball s’ha conclòs en setembre de 2018.

Per al cicle Tècniques Escultòriques és molt i molt important col·laborar amb agents externs en projectes reals que impliquin exigències reals per als nostres alumnes i que, fet i fet, els permetin ubicar algunes de les seves obres al nostre entorn. D’altres indrets on es pot admirar obra sortida dels nostres tallers són: el Parc Uranga, a Burlada, els carrers de Zizur Mayor o la localitat de Gabarderal.

El projecte Una nova vida per al Cedre de Bertiz ha estat un dels més ambiciosos i satisfactoris de tots els que hem emprès pel que fa a les dimensions, la bellesa intrínseca de l’arbre monumental on s’ha actuat i la bona disposició de la Secció de Gestió de la Comarca Atlàntica del Departament de Desenvolupament Rural del Govern de Navarra, qui ha proporcionat els mitjans tècnics i humans necessaris i ha sabut entendre els particulars ritmes de treball d’un centre educatiu.

Les 3 fornícules a la part de sota tenen, si fa no fa, les dimensions següents: 70 x 105 cm a la boca i les 2 de dalt 60 x 90 cm. Estan pintades en color RAL 5021 per tal de cercar el contrast visual entre l’arbre, les fornícules i les escultures.

 

Les obres exposades actualment són, de dalt a baix:

  • Mussol / Búho / Hontza, Camilo Castaño Parra
  • Aufrany comú / Alimoche / Sai Zuria, Luis Ascunce Ansorena
  • Picasoques blau / Trepador Azul / Garrapoa, Natxo Loyola Eraso
  • Ós / Oso / Hartza, Marta López Antón
  • Mallerenga emplomallada / Herrerillo capuchino / Amilotx mottoduna, Bea Itoiz Mugueta

I les que es troben per terra, de les més properes al cedre a les més llunyanes:

  • Llop / Lobo / Otsoa, Estefanía Rubio Alfaro
  • Guineu / Zorro / Azeria, Tasio López de Gereñu Chocarro
  • Au / Ave / Hegaztia, Larraitz Ruiz de Zebeiro

L’Escola d’Art de Pamplona / Iruña i la direcció del parc volen agrair el treball dut a terme pels motoserristes i pel personal del parc sense els quals l’execució de l’obra escultòrica hauria estat impossible.

Enllaç a l’àlbum d’imatges del projecte


contador de visitas

Contador de visitas
empresa diseño web